DHIOD 015: Att medla eller inte medla, det är frågan
I vårt hittills mest medlande avsnitt svarar vi på en lyssnarfråga från den mystiskt benämnda "J" som handlar om hur, när och på vilket sätt du ska välja att medla i en förhandling mellan två andra motparter.
Sebastians roll blir denna gång att utforska gränslandet mellan förhandlingsteknik och syskonkärlek, mycket medlande blir det där. Mathias blottar sitt hjärta men undviker att nämna namn när det kommer till hur du medlar mellan kollegor på jobbet.
Avsnittet kulminerar sedan i vad som är effektiv medling, vare sig det gäller barn eller vuxna och varför om du väljer att medla i en förhandling mellan andra ej bör låtsas vara opartisk och istället tydligt deklarera var du står.
Att tänka på innan du väljer att medla i en förhandling
- Vad är motparternas bakomliggande behov? Hur mycket handlar förhandlingen eller konflikten om detaljerna i fråga (vems leksak det är, vems tur det, vad som är viktigast, vems roll på jobbet det är ta hand om saken etc), och till vilken grad handlar det om djupare behov av bekräftelse och inflytande?
- Vad vill du ska hända, i denna fråga och i din relation till motparterna? Vilka behov (din egna status, din otrygghet, din önskan om lugn och ro) präglar ditt beslutsfattande och prioriteringar?
- Vilka beteenden vill du stödja hos motparterna, vare sig de är dina barn eller dina kollegor?
- Orkar du jobba långsiktigt och vara konsekvent samt rättvis? Om inte, vad är då rimligt att förvänta sig av motparterna?
Dessa bedömt utmanande frågor anser DHIOD-podden vara viktiga reflektioner att göra innan du väljer att iklä dig en medlande roll mellan två motparter. Om du inte har en god uppfattning kring detta riskerar du nämligen att fatta kortsynta och reaktiva beslut som underminerar din egna strävan och troligen inte bygger effektiv samverkan mellan motparterna.
Varför du ska vara öppen med att du är en partisk medlare
DHIOD-podden menar att det inte finns en genuint opartisk eller neutral medlare, och att alla innerst inne vet detta. Du kanske inte har en stark uppfattning kring situationens detaljer (vem som har rätt att leka med studsbollen just nu, vilken kollega som förtjänar att få en prestigefylld uppgift denna gång, yada yada), men du har definitivt en stark känsla inför vad som hade underlättat mest för dig och kanske även för er alla tre.
Det hjälper dig i din roll som medlare att vara väl medveten om detta, för det kommer oavsett att påverka hur du värderar motparternas argument och vad du väljer att föreslå som lösning och åtgärd. Du vinner mer förtroende genom att tidigt deklarera vad du anser vara rätt i frågan, och på vilka grunder - och sedan beskriva för motparterna varför du ändå bör vara deras medlare. Detta behöver då baseras inte på en ihålig opartiskhet utan på andra kvalitéer - din erfarenhet, din förmåga att föra rättvisa resonemang, din kreativitet.
För att lyckas i en roll som medlare behöver alla parter kunna godta dina beslut, även om minst en av dem inte kommer att gilla det. Därför bygger du mer förtroende genom att snabbt och med dina egna ord tydliggöra dina preferenser och sedan sälja in varför du likväl bör väljas till att medla i någon annans konflikt eller förhandling. Det gör början svår men resten lätt, och du blir medlare nummer ett!
Den Ofrivillige Säljaren
Om du känner att ovan låter bra men lite svårt så kan DHIOD-poddens nya utbildning vara något för dig. Den Ofrivillige Säljaren är en gratis webb-föreläsning med tillhörande verktyg i PDF-format som du kan ladda ner från och med den 21/3 på den här webbsidan.
Utbildningen vänder sig till dig som:
- Vill sälja saker, tjänster eller idéer utan att verka säljig
- Vill bli bättra på att väcka engagemang
- Få andra att ta sitt egna ansvar
Det ska bli grymt kul att släppa den här första kursen sprungen ur Det handlar inte om Dig-podden, hade varit jätteroligt att träffa dig där!
Nästa avsnitt handlar om att debatterna med näbbar och klor, var det behovet kommer ifrån och hur du kan förhålla dig till folk som gör just så.
/Sebastian & Mathias
www.dethandlarinteomdigpodden.se